THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


 HAI PHONG
  -- Hai Phong
  -- Hai Phong - Do Son
  -- Hai Phong - Hotels
  -- Hai Phong - Map
  -- Hai Phong - Shoppen
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

HAI PHONG
de havenstad

"Voordat de trein Hai Phong binnen rijdt, passeren wij bedrijfsterreinen en fonkelnieuwe industriële loodsen en kantoren aan de rand van de stad. Dieper in de stad kruipen de huizen dichter naar de spoorlijn toe.
Uiteindelijk stampt de trein op minder dan een meter afstand langs de kreupele woningen aan het spoor. Etensluchten en de rook van houtskoolvuurtjes dringen de trein binnen. Een kind in een teil wordt door zijn moeder schoon geschrobd, gadegeslagen door wagonladingen nieuwsgierige ogen".


De stad

          In tegenstelling tot - de twee nabijgelegen highlights, zoals Halong Bay en Cat Ba eiland, trekt Hai Phong (Haiphong) minder toeristen, tenzij ze in Noord Vietnam aankomen met een cruise schip.
Toch bezit de stad mooie architectonische gebouwen met een duidelijke, Frans koloniale invloeden uit de vroege 20e eeuw. De oude stad is één van de belangrijkste zeehavens van Vietnam op ongeveer 100 kilometer van Hanoi. De voornaamste industrieën in de stad zijn scheepsbouw, cement, glas, porselein en textielwerken. De stad ligt in de delta van de Rode Rivier.

Toen de Franse kolonisten in 1858 in Vietnam aankwamen, werd het officieel nieuw soort koloniale natie van Frankrijk. De havenstad Haiphong werd van vitaal belang voor Frankrijk. Het werd de haven om Vietnamese producten en natuurlijke hulpbronnen uit te voeren. Veel Frans koloniale gebouwen hebben de oorlog goed doorstaan, zoals het station, de kathedraal en het Opera House (stadstheater). Deze gebouwen bevinden zich in het centrum.
De Fransen ontruimden een oude markt op een plein om plaats te maken voor de Opera House, dat was in de bouw van 1904 tot 1912. De Franse architect kopieerde bewust het ontwerp en gebruikte tevens dezelfde materialen om het Palais Garnier in Parijs na te maken.

 


Opera House

Voor een stad, die in de greep is van het bedrijfsleven, heeft Hai Phong nog steeds niet zijn greep verloren op de eenvoudige charme van het Vietnamese leven. Bezoek eens een aantal pagodes en tempels, die her en der door de stad verspreid liggen, of hou je meer van de natuur? Dan kun je genieten van één van de talrijke meren, zoals Tam Bac Lake, waar je verse bloemen kunt kopen in overdekte kiosken aan de oostelijke kant van het meer. Je kunt ook de Hang Kenh Tapestry bezoeken aan de zuidelijke kant van het meer om te zien, hoe wollen tapijten worden gemaakt.

Zijn bergen meer jouw ding, dan is het nabij gelegen Kien An District erg mooi met zijn vele heuvels en bergen. Boven op de hoogste berg is de Thien Van, is het Phu Lien observatorium. Vanaf dit uitkijkpunt, krijg je een duidelijk beeld van de havenstad Hai Phong en omgeving.
Als je liever door de stad slentert, moet je bezoek beginnen in de koloniale wijk rond Dien Bien Phu straat en Tran Hung Dao straat, vanwaar je rechtstreeks naar het oude Opera House kunt lopen. Vanaf hier kun je de wandeling rond Tam Bac Lake beginnen. Er zijn 5 overdekte winkeltjes met verse bloemen rond het meer, die verkocht worden door vrolijke, lachende meisjes.


Du Hang Pagode

Er zijn nog steeds opmerkelijk oude Vietnamese gebouwen in Hai Phong. Sommige hebben nog steeds Frans koloniale invloeden. De Du Hang Pagode in het centrum van het Boeddhistische Hai Phong is een zeer zuiver en sierlijke tempel, die in de 17e eeuw werd gebouwd. De pagode is daarna meerdere malen gerenoveerd. De pagode heeft veel schitterend houtwerk, bronzen beelden en een bonsai collectie. Een serie van Boeddha en Bodhisattva beelden markeren een ronde vijver met waterlelies in een bloemrijke tuin. Er is een rustige torenachtige begraafplaats, waar monniken begraven zijn, die in de pagode hebben gewoond. De pagode is het oudste bouwwerk van de stad.
Als je gelukkig bent en de pagode bezoekt bij volle of nieuwe maan, heb je kans om fascinerende foto’s te maken van religieuze vrouwen met zwart fluwelen sjaals en een bruine lange jurk. Ze zitten in en rond de belangrijkste heiligdom van de pagode, terwijl de monniken bidden of lezingen heven over het Boeddhisme. Niet ver van de pagode, aan het einde van een zeer smalle markt straat zijn de Hang Kenh Pavilions, die gewijd zijn aan de Vietnamese held Ngo Quyen, die in de 10e eeuw leefde.

Als je nog een tempel wil bezoeken, ga dan naar de Nghe Tempel. Deze tempel begon als een klein tempeltje, die gewijd was aan generaal Le Chan, maar is uitgegroeid tot een belangrijke religieuze plaats.

 


Straatverkopers bij het Tam Bac meer

Hai Phong is een bloeiende stad met nieuwe woonprojecten. Er worden ook moderne voorzieningen gebouwd met winkels en recreatieve projecten. Een goed voorbeeld is de grote Thuy Duong Plaza, die Parkson Plaza Shopping Mall in zich heeft. Bijna aangrenzend staat de Big C supermarkt met een groot aantal kleine bedrijfjes. Aan de andere kant kun je voor weinig geld terecht op de Cho Sat Markt en op de Tran Phu straat in het centrum. Souvenirs, waar je in Hai Phong naar moet zoeken zijn onder andere lak-artikelen, porseleinen voorwerpen, keramiek, houtsnijwerk en zijde producten. Vietnam is een groot land waarin ambachtelijke producten te koop zijn en Hai Phong staat bekend om zijn hoge kwaliteit wandtapijten en tapijten.

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |